IoT, miten itse näen sen

Minulle IoT ei ole tekniikkaa vaan tiedonhallintaa. Tietoa, jolla voidaan saada asioita aikaiseksi. Hyvä esimerkki IoT:sta voisi olla pesukone. Eli pesukone joka kertoo omistajalleen appsin avulla pyykin olevan valmis. Eli pesukone keskustelee koneen valmistajan järjestelmän kanssa netin yli ja kertoo puhelimessa olevalle ohjelmalle, että pyykit on pesty.

Tämän kaltainen pesukone voisi olla hyvä esimerkki siitä, mitä IoT_lla saadaan aikaiseksi. Myyjä voisi myydä sen asiakkaalle modernina  tekniikkana, jossa hyödynnetään Internet of Things- ajatusta eli pesukone osaa kertoa, koska se on valmis. Tai kertoa eri työvaiheet; pesu, huuhtelu,linkous, kuivatus.

Tämähän on se osuus, jolla IoT myydään kuluttajalle eli pesukoneen etävalvontana. Kuluttaja näkee koneen pesevän ja tietää milloin pitää mennä kotiin laittamaan pyykit kuivumaan narulle. Appi voi jopa varoittaa, että olet unohtanut pyykit koneeseen tai vesihanan auki.

Mutta mitä se pesukoneen IoT on oikeasti. Se on valmistajan tuotekehitystä ja laaduntarkkailua varten oleva tiedonsiirtomekanismi pesukoneelta valmistajalle. Kone kertoo jokaisen toimintonsa, pyykkien määrän, käyttötiheyden ja parhaimmillaan huoltotarpeen.

Pyykin määrä saadaan selville kuivan pyykin pyörittämiseen tarvittavasta tehosta. Veden määrä ja pyykin tyyppi veden painon avulla. Lämpötilat, ohjelmat, huuhtelut ja linkoukset samalla tavoin. Kone osaa kertoa ettei pyykit tasaantuneet rummulle oikein ja jouduttiin ajamaan matalemmilla kierroksilla.

Kone lähettää IoT:n avulla määrättömän määrän dataa koneen tekijälle. Eurooppalaiset käyttävät konetta näin, aasiassa noin. Jenkit pesee raskaita pyyhkeitä. Kerrotaan parhaimmillan vesijohtoverkon veden lämpötila ja kuinka paljon pyykkikoneen ympäristö lämpiää kuivatuksen aikana.

Ja sieltä datasta saadaan louhittua tyypilliset koneenkäyttötavat, ongelmat ja vikatiedot. Pahimmillaan kone kertoo ihmisen elintavoistakin jotain: pestäänkö pyykit päivällä vai yöllä. Pestääkö enemmän pikkupyykkiä vai pyyhkeitä, lakanoita ja painavia vaatteita. Luottaako ihminen mataliin lämpötiloihin vai peseekö 90 asteista lakanapyykkiä.

IoT ei ole mukavia pieniä appeja tai yksinkertaista postinkantajan reitin määrittelyä vaan raakaa tiedonkeruuta ja sen louhintaa. Kuluttajatuotteissa se kertoo ihmisten elintavoista. Valmistavassa teollisuudessa se kertoo kuinka tuote valmistuu ja kulkee logistiikan mukana. Ja käyttötarkoituksessaan se kertoo kuinka tuote kestää. IoT ei ole tekniikkaa vaan tiedonhallintaa.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *