IoT yksinkertaisesti

Jos kysyn konsultilta kysymyksen, jolla pyydän selittämään IoT:n periaatteet yksinkertaisesti, niin saan mitä mielikuvituksellisempia vastauksia. Yleensä vastaukset ovat melkoista liiketoimintajargonia ja lupauksia digitalisaation voimasta. Olo on väliin kuin Liisalla Ihmemaassa.

Marraskuussa 2014 Michael E. Porter ja  James  E. Heppelmann määrittelivät Harward Business Reviewissä IoT perusteet hyvin yksinkertaisesti ja kuvaavasti. Heidän kuvaus sanoi, että kyseessä ovat älykkäät kytketyt laitteet.

Erittäin hieno kuvaus ja yksinkertainen. Se puhuu verkoista joissa laitteet kommunikoivat keskenään ja ajatus on helppo avata kolmeen eri kohtaan:

  • Fyysinen toteutus, joka sisältää laitteen mekaanisen ja elektronisen rakenteen.
  • Älykkyys eli verkkoon kytkettävä laite on älykäs eli se osaa tehdä erilaisia toimintoja. Toimintoja voi olla erilaisten fysikaallisten mittausten tekeminen tai vaikkapa paikallisdatan säilöminen.
  • Kytkettävyys, jolla mahdollistetaan laitteiden kommunikointi muiden laitteiden kanssa erilaisin menetelmin. Kommunikointia voidaan tehdä langallisesti tai langattomasti.

Yksinkertaistetusti voisi sanoa, että IoT-laiteen tai -komponentin on kyettävä keräämään ja analysoimaan tietoja ja suorittamaan ilman ihmisen osallistumista älykkäitä toimia. Ja nämä komponentit kytketään erilaisin tiedonsiirtomenetelmin toisiinsa.

IoT:n tekninen perusta on hyvin yksinkertainen: Älykkäät laitteet pystyvät kommunikoimaan muiden älykkäiden laitteiden kanssa.

Kunhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *