Serialisti vastaan holisti

Olen pitkään miettinyt miksi kaikki omat huipputuotokset ovat syntyneet samanlaisesta tilanteesta eli asiakkaan ongelma on ollut pakko ratkaista. Ja miksi ne työt, joihin en ole tyytyväinen ovat syntyneet samasta asiasta eli asiakkaan ongelma pitää ratkaista.

Tuota voisi kutsua melkoiseksi dilemmaksi eli kuinka sama osaaminen ja tarve väliin tuottaa huipputulosta ja väliin huonoa jälkeä. Minulla on pitkään ollut arvaus mistä se johtuu. Se johtuu aika todenäköisesti siitä että omaan holistisen näkemyksen eli kokonaisvaltaisen katsantokannan asioihin.

Suunnittelen ammattinvaihtoa ja teen sitä hallitusti asiantuntijoiden avustuksella. Ja siksi olen jutellut työelämä- ja sosiaalialan asiantuntijoiden kanssa, lääkärin ja psykologin. Lääkäri totesi tutkimuksessaan, että lähestyn omia terveydellisiä ongelmia melkoisen kokonaisvaltaisesti eli saatan olla hiukan hankaluuksissa kunnallisessa terveydenhuollossa, koska siellä puretaan ongelmia toisesta suunnasta eli yhdestä terveysongelmasta alkaen.

Tuo avasi silmäni lopullisesti sille, miksi osa asioista menee kuin leikiten ja miksi osa on kuin tervanjuontia. Lähestyn asioita aina kokonaisuudesta lähtien. Ja mikäli minulle ei näytetä kokonaisuutta, niin tuloksen tekeminen on haastavaa.

Kun pohdit ihmisen palkkaamista, niin oletko ikinä pohtinut sitä, että mistä suunnasta hän asioita katsoo. Yksityiskohdista lähtevä eli serialisti pääsee nopeammin töihin kiinni, mutta holisti ymmärtäessään kokonaisuuden korjaa sitä erisuunnasta. Hän etsii ensin ongelmat ja lähtee vasta sitten töihin.

Kunhan pohdin, Kari

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *