Pinta- vastaan syväsuuntautunut opiskelu

Jos teen oppimisstrategiatestin, niin saan helposti tulokseksi että olen syväoppija ja omaan holistisen näkemyksen. Eli kuvauksen mukaan suhtaudun opinnoissa esiintulevaan uuteen tietoon kriittisesti ja etsin perusteluja esitetyille asioille.

Hyvin mielenkiintoinen kuvaus itsestäni, koska olen melkoinen adhd– lapsi, minua kiinnostaa kaikki maan ja taivaan välillä. Ja vähän niiden ulkopuolellakin. Syväoppiminen ja holistinen näkemys yleensä kait yhdistetään kammiossa ahertavalle tutkijalle.

Mutta ihmetellään kuvaa hiukan enemmän. Avauskuvassa on neljä eri käsitettä eli pinta- ja syväsuuntautunut opiskelija sekä serialistinen ja holistinen oppija. Se kertoo siitä, että ihmisillä on erilaisia oppimistrategioita ja niiden strategioiden taustalla voi olla erilaisia tarkoituksia.

Ylärivillä oleva pinta- ja syväsuuntauneisuus kertoo pitkälti siitä, että opiskeleeko tenttiä vaiko asiakokonaisuuden ymmärtämistä varten. Meidän koulujärjestelmä on optimoitu tenttiä varten.

Ikävän usein sanotaan, että pintasuuntautuneen opinnoissa on keskeisenä tavoitteena saada kurssit suoritetuiksi. Usein tavoitteena on optimoida tehdyn työmäärän ja arvosanan suhde. Ja syväsuuntautuneen tarkoituksena on suorittaa opintoja mielenkiinnosta opiskeltavaa aihetta kohtaan. Paras palkinto kurssista voi hyvän arvosanan sijaan olla mielenkiintoinen ja haastava, uutta tietoa tarjoava opiskeluprosessi.

Oletko ikinä miettinyt, että oppiarvo ja hyvät arvosanat eivät välttämättä kerro mitään osaamisesta. Ne voivatkin kertoa siitä, että opiskelijalla on ollut vain hyvä strategia opiskelujen läpisaattamiseen.

Kunhan pohdin, Kari…

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *