Lean – filosofia vai prosessi

Lean on mielenkiintoinen termi. Suurimmalle osalle se kertoo hukan poistosta ja prosessien jatkuvasta kehittämisestä. Päämääränä on  tehokas tuotanto. Ja useinmiten leanin käyttöönotto ei tuo kaikkia niitä etuja kuin oletetaan.

Leania voi katsoa kahdesta suunnasta. Länsimaisesta suunnasta, jossa on kopioitu alkuperäisestä vimma hukkien poistoon ja tuotannon tehostamiseen. Tai alkuperäisestä, jossa kaikki lähtee liikkeelle kunnioituksesta.

Kunnioitusta leanin perijuurena on vaikea ymmärtää länsimaisella ajattelulla. Meillä on ollut maita ja mantuja viljeltävänä ja luonnonrikkauksia tuhlattavana. Ja jos yhden viljelijän on vahinkossa listinyt, niin aina on löytynyt uusi tilalle tai yhdistetty tiloja.

Mutta jos ajatellaan riisinviljelijää, niin hän parhaimmillaan ruokkii perheen yhden hotellihuoneen kokoisella viimeisen päälle viljellyllä ja hoidetulla riisipellolla. Eli eli eletään niukkuuden varjolla ja samurainkin piti kunnioittaa riisinviljelijää, jotta hän sai syödäkseen. Kunnioitus oli molemmin puolista.

Ja kun emme ymmärrä kuinka hihassa oleva tai kaulassa oleva lakkoviesti on Japanissa häpeä työnantajalle, niin emme osaa myöskään kopioda tuotantotekniikan ydintä eli kunnioitusta. Me vain näemme siitä jatkuvan kehityksen eli prosessin jonka kuvittelemme olevan Leanin ytimen. Ydin on kuitenkin kunnioitus ja sitoutuminen pitkään kehityskaareen. Pidemmälle kuin seuraavaan neljännesvuosikatsaukseen.

Kun tutkit prosessia, niin prosessin lisäksi olisi hyvä ymmärtää myös kulttuuria. Siellä prosessin takana piilossa voi olla muitakin arvoja kuin ne näkyvät. Niinkuin Leanin tunnistetut prosessit eli hukan poisto ja jatkuva kehitys.

Kuhan nyt ajankulukseni pohdin, Kari…

P.S. Riisipellot kertovat myös syyn siihen, miksi korealainen opiskelija poistuu viimeisenä luentosalista opiskelemasta. Oletko miettinyt mikä se syy voisi olla?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *