Tilaustyötön, trolli tai joku muu peikko

Luin ohimennen Uuninpankkopoika Saku Timosen blogin ja jäin pohtimaan, että katsooko hän liian värittyneiden silmälasien läpi työtöntä tyytyväistä Mikkoa. Eli hän kirjoittaa blogissaan Mikosta, joka on väittänyt elävänsä hyvää elämää 491,21 eurolla.

Hän kirjoittaa pitävänsä Iltasanomien jutussa esiintyvää Mikkoa trollina, jonka tarkoitus on avustaa sosiaaliturvan leikkaamisessa. Häntä tuntuu harmittavan, että ihminen voi elää mukavasti 491,21 eurolla ja saa vielä seksiäkin.

En ota kantaa siihen, että kuinka usein Kela epäonnistuu tukien laskemisessa tai päättävätkö he väärillä perusteilla lääkkeiden korvausten peruuttamisesta. Vaan otan siihen kantaa, että ihminen pystyy elämään tarvittaessa ihmisarvoista elämää jopa toimeentulotuen perusosan tuottamalla rahamäärällä.

Maailmaa voi katsoa aina kahdesta eri suunnasta. Toinen on se, että paljonko tarvitsen rahaa saadakseni omasta mielestä hyvän elämän. Ja toinen suunta on se, että miten saan käytössä olevalla rahamäärällä aikaiseksi hyvän elämän. Saman kolikon kaksi eri kääntöpuolta.

Ja siksi uskon, että jopa toimeentulotuen perusosalla pystyy rakentamaan hyvän elämän halutessaan. Se vaatii vain erilaista lähestymistä asioiden hoitamista varten. Ja mikäli tietää, ettei esimerkiksi ole mahdollista työllistyä, niin silloin on mielekkäämpää rakentaa mahdollisimman hyvä elämä niillä resursseilla mitä on.

Kun katsot toisen elämää, niin älä katso sitä oman elämäsi kulissien mukaan. Et pysty tietämään mikä toiselle on parasta ja miten hän rakentaa omasta elämästään mielekkään. Mielekkyys voikin perustua johonkin muuhun kuin korkeaan tulotasoon.

Kuhan nyt näin sunnuntain kunniaksi pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *