Perustoimeentuloturvan ongelma, joka johtaa siiloutumisajattelusta.

Meillä on mielenkiintoinen ongelma perustoimeentuloturvassa. Käytännössä jokaiselle työttömälle, joka saa perustoimeentulotukea, maksetaan suurin osa vuodesta ”alennettua” toimeentuloturvaa. Sana alennettua on hipsuissa, koska kyse on laskennallisesta alennuksesta.

Ongelma on sinänsä mielenkiintoinen, koska sen perussyy on siiloutuminen ja tukijärjestelmien monimutkaisuus. Sama ongelma, josta myös EU on meitä ripittänyt. Ja ongelmassa näkyy nykyisen tukijärjestelmän kehittäminen vaikeus ja samalla yksinkertaisuus.

Toimeentulotukea saava työtön saa myös yleensä vähintäin peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea ja asumistukea. Kaksi näistä tuista maksetaan kalenterikuukausittain ja yksi 20 päivän jaksoissa. Ja se yksi on työmarkkinatuki tai peruspäiväraha.

Eli lyhennettynä: kaksi tuista tulee kuukauden ensimmäisenä arkipäivänä ja kolmannen maksupäivä kiertää ympäri kuukautta. Ja joinain kuukausina maksetaan kahdesti joko peruapäiväraha tai työmarkkinatuki.

Ongelma on ratkaistu virkamiehistön toimesta yksinkertaisesti ja oikeastaan välittämättä ratkaisun asiakasarvosta. Se nimittäin harvoin kiinnostaa virkamiehiä. Eli sen kerran jälkeen kun saat päivärahaa tai työmarkkinatukea saman kuukauden aikana kahdesti, niin käynnistetään toimeentulotukeen laskuri ja seuraavina kuukausina leikataan laskennallisesti maksettavaa tukea.

Kuukauden työmarkkinatuki lasketaan kaavalla: Työmarkkinatuki kuukaudessa / 20 *21.5

Eli käytännössä jokaiselle toimeentukiasiakkaalle maksetaan hiukan alennettua tukea lähes koko vuosi, joka korjataan yhden tai kahden kuukauden aikana ns. peruspäivärahan tai työmarkkinatuen erillä jotka osuvat samalle kuukaudelle.

En puutu siihen, että onko tuo kohtuullista. Vaan siihen, että tuo on erittäin hieno esimerkki siiloutumisesta ja siitä, kuinka korjaus joudutaan tekemään väärään paikkaan. Eli tehdään osin epäoikeudenmukaiselta näyttävä järjestelmä, koska oikeaa ongelmaa ei voida poistaa.

Silloin kun viimesijaiseen tukeen joudutaan tekemään korjaavia laskelmia, joiden vaikutus syntyy toisesta tukijärjestelmästä niin korjaus pitäisi tehdä sinne alkuperäiseen järjestelmään. Eli siihen, joka aiheuttaa ongelman.

Tässäkin tapauksessa  ongelma olisi ollut hyvin yksinkertaista ratkaista. Työttömyysavustukset maksettaisiin kalenterikuukausittain seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä. Tällöin yleisimmät tuet osuisivat samalle maksupäivälle ja toimeentulotuki ei tarvitsisi laskennallista korjaamista.

Tätä kutsutaan siiloutumiseksi, koska ratkaisua ei voida hakea oman toimialueen ulkopuolelta.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *