Mikä on työtön

Työttömien joukko ei ole mikään homogeeninen joukko, joka on vain jäänyt työttömäksi. Tämä on hyvin vaikea asia käsittää monelle työlliselle. Työttömiä on eri sorttisia ja he vaativat erilaisia tukitoimia.

Lähdetään siitä liikkelle että mikä on työtön. Hän on ihminen, joka on ilmoittautunut TE- toimiston kirjoille työttömäksi työnhakijaksi. Työtön työnhakija on voi olla työllistetty, koska hänellä on oikeus tehdä osapäivätyötä tai olla sivutoiminen yrittäjä. Eli sama ihminen voi olla tilastosta riippuen joko työtön tai työllinen.

Mutta mitä muuta se työtön voi olla. Se voi olla se normaali kaikkien tuntema työtön, joka näkyy tilastoissa työttömänä. Siis ihminen joka hakee ohjeiden mukaisesti täysipäiväistä työtä ja keskittyy siihen. Eli työtön, jonka kaikki tunnemme.

Mutta se työtön voi myöskin olla ihminen, joka on pudonnut pois sairauspäivärahalta, jota maksetaan 300 arkipäivältä. Eli työtön ei oikeasti ole työtön vaan työkyvytön, mutta tukimekanismien vuoksi hänet siirretään työttömäksi ja hänen oletetaan osallistuvan aktivointitoimiin. Eli hän on ihminen, jolta vaaditaan ihmeparantumista koska sairauspäiväkausi loppui.

Samaan kastiin kuuluvat ihmiset, jotka hakevat esimerkiksi määräaikaista kuntoutustukea. Päätöstä odottaessa jopa Kela suosittaa ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi varmuuden vuoksi. Jälleen uusi ryhmä työttömiin työnhakijoihin eli päätöksen odottajat. Eläkepäätökset voisi laittaa tähän kastiin.

Sitten meillä on seuraavana ryhmänä työttömät, jotka ovat vuorotteluvapaalla. Heitä voisi kutsua työttömiksi, koska he taitavat saada yllättävän usein ansiosidonnaista päivärahaa.

Ja sitten tuleekin uusi ryhmä työttömiä. He ovat niitä, jotka tarvitsevat kuntoutusta. Eli tänne ryhmään kuuluuvat mm. koulutuskokeilussa, työkokeilussa, työharjoittelussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevat. Nämä ryhmät kyllä pudotetaan pois työttömyystilastoista, koska he ovat mukana aktivointitoimissa.

Ja jottei päästäsi niin helpolla niin meillä on vielä työttömät, jotka joko opiskelevat omaehtoisesti tai työllisyyskursseilla. Eli he pyrkivät parantamaan opiskelun kautta työllistymismahdollisuuksia. Muistaakseni meillä on myös työttömiä uravalmennuksessa etsimässä uutta uraa. Ja myös heidätkin usein pudotetaan pois työttömyystilastoista.

Työttömyyskeskustelu on mielenkiintoista. Se keskittyy usein siihen yhteen ryhmään, jotka ovat niitä perinteisiä työttömiä ja samalla syyllistetaan niitä muita jotka yrittävät eri keinoin saada itselleen työn: koulutuksen, työharjoittelun tai kuntouttavan työtoiminnan kautta. Ja samalla syyllistetään myös niitä, jotka eivät pysty sairauden takia työskentelemään. He ovat väärässä joukossa.

Ensi kerran kun puhut työttömistä, niin mieti samalla mitä ryhmää tarkoitat. Työttömiä on hyvin paljon erilaisia.

Kuhan pohdin kesäkriittisesti, Kari…

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *