Työllä kuuluu elää

Viimepäivinä taasen on kritisoitu ja kiitelty Tilastokeskuksen viimeisintä työllisyystilastoa. Työttömyys on vähentymässä. Ja kritisointi kohdistuu tilastossa hyvin helposti sen tekokriteereihin.

Entä jos ottaisimme toisenlaisen kriteerin  työllisyyteen. Emme pohtisi tuntimääriä, tukityöllistämistä, 0- sopimuksia vaan lähestyisimme maalaishenkisesti ajatusta. Lähtisimme yksinkertaisesta ajatuksesta liikkeelle eli työllä pitää pystyä elämään ilman tukia.

Tämä sama ajatushan istuu hyvin työssäkäyvien ajatusmaailmaan eli me emme halua maksaa turhia sosiaaliturvakuluja. Menkää loisimasta töihin.  Ajatus istuu kyllä hyvin myöskin matalapalkka-alojen ihmisille. Mieluummin he hankkisivat elannon töillä kuin sosiaalituilla.

Asiaa on hyvin helppo tutkia eli sitä että elääkö työnteolla. Pitää vain keksiä yksinkertainen kriteeri asialle. Ja sen kriteerin saa kun miettii sosiaaliturvan järjestystä ja ottaa ensisijaisen tuen käyttöön eli asumistuen. Se on yleensä ensimmäinen tuki jota haetaan.

Ja asiaa voi helposti tutkia ottamalla käyttöön yksinkertaisen taulukon, jossa tutkitaan yksinasuvien työllisten ja työttömien asumistukia. Ne kertovat suoraan, että täyttyykö kriteerit sille, että palkalla pystyy elämään.

Lähde: Kela, Yleinen asumistuki

Tilastosta näkee sen positiivisen vireen, että yksinasuvien työttömien ja työllisten yhteismäärät ovat pienentyneet viimeisinä vuosina. Kuluvan vuoden aikana noin 5600 ihmistä on kadonnut tästä tilastosta erinäisten syiden takia.

Mutta tilastossa ei pidä tutkia kokonaismäärää vaan yksinasuvien työllisten saamaa tukea, johon on tullut kuluvan vuoden aina noin 1300 ihmistä lisää. Eli ihmisiä, joiden palkka ei riitä säälliseen elämään. Heitä on tällä hetkellä yksinasuvissa noin 25500.

Tilasto kertoo karusti sen, että meillä on noin 130 000 yhden hengen taloutta, joissa joko työttömyys tai liian matala palkka estää elämisen omilla tuloillaan.

Tilastoja voi tehdä monella tavalla. Yksi tehokas tapa on kaurapuurotilasto tai tonnikalatilasto. Ne kertovat, että pystyykö tuloillaan elämään. Tempputyöllistämisen tai tilastokikkailujen sijaan katse pitää kohdistaa siihen, että jokainen työllinen pystyy elämään ilman tukia.

Kuhan pohdin, Kari…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *