(Oppiarvo == koulutus ) != osaaminen

Mielenkiintoinen otsikko ja se kertoo nykyajan vaateista eli jokaisen pitää osata koodata. Edes sen verran, että tietää mitä tuossa sanotaan. Mutta lyhennetysti voisi ajatella, että koulutus on oppiarvo, muttei sittekään osaaminen.  Ja toisaalta, ei otsikossa sanota edes tuota vaan ihan jotain muuta.

Sivistyssanakirja sanoo aika suoraan, että oppiarvo saavutetaan suorittamalla opinnäytetöitä. Opinnäytetyö on taasen asia, jossa näytytetään ja kehitetään valmiuksia soveltaa tietoja ja taitoja.

” Ammattikorkeakouluopintojen loppusuoralla opiskelijan täytyy tehdä tutkintonsa suorittamiseksi opinnäytetyö, jonka tarkoituksena on sekä kehittää että osoittaa opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan.” , sanoo ammattikorkeakoulututkinnot.fi.

Mutta jos luetaan asetustekstejä, niin voidaan huomata, että valmius ei enään tarkoita samaa kuin valmius 50- luvulla. Sana on saanut uuden merkityksen. Eli yhä useammin puhutaan kyvyn ja taidon sijaan siitä, etteivät taidot ole vielä kehittyneet loppuun. Ihmisillä on valmius työskentelyyn, mutteivat he vielä ole valmiita.

Voidaanko siis ajatella, että korkeakouluista tulevilla on työelmässä tarvittavat tiedot vaiko vasta perustiedot, jotka täydentyvät työelämässä.

Itseoppinut

Meidän koulutusorientoituneessa yhteiskunnassa itseoppineella on kauhea kaiku. Hän ei ole saanut muodollista opetusta ja on oppineiden mielestä alemmalla tasolla. Eli niiden mielestä, jotka uskovat opettajien olevan ylempi auktoriteetti ja omaavan asiaankuuluvan tiedon.

Mutta entä jos sittenkin. Itseoppinut noudattaa usein nykyisin koulutuksessa olevia menetelmiä eli itseohjautuvaa opiskelumallia, jossa tiedon ei oleteta siirtyvän kirjasta tai luentokalvoilta opiskelijan aivoihin. Opiskelijalla on oma vastuunsa omasta opiskelusta.

Suomestakin löytyy progradu- tutkielma, jossa pohditaan itseoppineen taiteilijan tietä matrikkelitaiteilijaksi. Ja siinä todetaan, että taiteilija joutuu työskentelemään moninkertaisesti tutkiessaan ja opiskellessaan tekniikoita ja samalla joutuu tekemään moninkertaisesti työtä oppiakseen alan.

Koulutus vastaan osaaminen

Itse olen sitä ikäpolvea, jossa on arvostettu sekä osaamista ja koulutusta. Lapsille haluttiin korkeamman koulutuksen kautta parempi elämä ja siksi minäkin olen insinööri. Vanhan kansan opistoinsinööri, joka oli 12 kuukautta ennen koulun alkua työharjoittelussa.

Ja pakollinen työharjoittelu, koulun lomien aikaiset työsuhteet sekä koulussa korostettu asenne siitä, että opiskelu valmistaa työelämään, ovat saaneet minut arvostamaan oppiarvon sijaan osaamista. En arvosta kovinkaan korkealle oppiarvoja, mutta arvostan osaamisen ja oppiarvon/itseoppimisen yhdistelmää.  Näistä itseoppinut tekee usein tuplasti enemmän töitä oppiakseen, koska  hänellä harvoin on sosiaalistava ja identiteettiä rakentava verkosto ympärillä.

Tiedätkö, jos palkkaat oppiarvon perusteella, niin mm. seuraavat henkilöt olivat jääneet palkkaamatta. He ovat itseoppineita.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *