Sunnuntai on lepopäivä

Biblia sanoo, että sunnuntai on lepopäivä. Ja lepopäivä tekee hyvää mielelle, siis päivä jolloin saa vain luvallisesti olla ja lötköttää. Aivojenkin pitää väliin saada levätä. Vain levänneet aivot ovat tehokkaat aivot.

Ihmettelen aina niitä sankareita, jotka väittävät pärjäävänsä vähällä unella tai nipistävät lepäämisestä urakehityksen takia. Kun pitää paahtaa että pärjää. Ja mitä kovempaa paahtaa, niin sitä paremmin pärjää.

Näennäistähän se on. Vanha sanontakin muistuttaa siitä eli viisas pääsee vähemmällä. Ja yksi tekijä viisaudelle ja aivotoiminnalle on lepo. Siis nukkuminen, sellainen kunnon yöunilla varustettu lepo.

Mitä silloin tapahtuu kun mennään nukkumaan. Silloin aivot vaihtavat huoltomoodille ja alkavat tekemään ylläpitotöitä. Niitä samanlaisia kuin tehdään tietojärjestelmällekkin. Eli laitetaan tietokantoja kuosiin, poistellaan turhia varusohjelmia ja organisoidaan tietoa. Ja jos niitä tehtäviä pidetään tärkeinä niin eikö aivojen huoltotyöt ole tärkeitä.

Mitä meille tapahtuu nukkuessa. Yksinkertaistetusti nukumme kahta erilaista unta eli REM- ja non-REM- unta. Non-REM- uni on sitä syvää nukkumista johon yöunesta kuuluu 80%. Ja silloin aivot huoltavat itseään ja verisuonisto lepää.

Tällä kertaa ei pohdita kuinka aivot poistavat kuona-aineita, organisoivat tietoja ja unohtelevat turhaa tavaraa vaan pohditaan syvän unen merkitystä verenpaineella. Non-REM- unen aikana ihmisen elimistö rauhoittuu ja verenpaine laskee. Eli se on vaihe, jossa annetaan versuonille ja sydämelle lepoa. Ei tarvitse tehdä työtä niin paljoa ja keho saa palautua rasituksesta.

Sitä vastoin REM-uni on sitä rasittaavaa unta. Silmät liikkuvat luomien alla, verenpaine heittelee ylös ja alas ja keho ei kerkiä lepäämään. Levottoman univaiheen aikana saattaa tapahtua enemmän infarkteja. Ja siksi onkin tärkeää huolehtia nukkumisesta, keholle pitää antaa palautumisaikaa.

Tutkimuksissa on todettu, että viikon testijakson aikana, jossa nukutaan vain 4 tuntia vuorokaudessa, elimistöön syntyy muutoksia jotka vastaavat alkuvaiheen kakkostyypin diabetesta. Univaje aiheuttaa kuulemma myös verenpainetautia, liikalihavuutta ja matala-asteista tulehdusta.

Kun kuulen jonkun kehuvan kuinka kovaa hän paahtaa ja nipistää unesta niin mietin että millainen idiootti tuokin on. Ehdontahdoin hukkaa oppimiskykyään, luovuuttaan, muistamistaan ja altistaa itsensä erilaisille fyysille sairauksille.  Ja ainahan sen itseaiheutetun ADD:n eli keskittymisenkyvyn puutteen voi itsekkin synnyttää.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *