Osaaminen vastaan tietäminen

Kävin eilen monipolvisen keskustelun mukavan juttukumppanin kanssa. Ja keskustelu polveili mm. aiheeseen, jossa pohdittiin osaamista vastaan tietäminen. Tai mikä on viisautta. Mielenkiintoinen keskustelu.

Nykyisenä KVG:n aikana,  eli katso ….. googlesta, on hiukan hämärtynyt osaamisen ja tietämisen ero. Osaamista ei ole se, että tiedät miten asia tehdään tai että osaat kopioida prosessin toisen tekemästä  mallista.

Se on yksinkertaisesti vain sitä, että olet noviisin asemassa ja Google toimii mestarina. Ainoa ongelma on siinä, ettet saa korjaavaa palautetta. Hyvä esimerkki osaamisen ja tietämisen eroista voisi olla Adam Amppari-kuva.

Tuon kuvan voi kuvata tietämällä mitä siinä on tehty. Eli esimerkiksi näkemällä työvaiheet:

  1. Ampiaisen pesu pesupallossa
    1. Ensin pesuaineliuksella
    2. Sitten kuivumista helpottavalla liuoksella
    3. Föönaaminen
  2. Valaisu perinteisellä muotokuvausvalaisulla
  3. Kuvaaminen niin sanotusti pinoamalla eli 68 kuvasta
  4. Jälkikäsittely Photoshopissa.

Kaikkiin noihin työvaiheisiin löytyy ohjeet netistä. Niin hyönteisten pesukoneohjeet, klassiset muotokuvauksen ohjeet, ohjeet pinoamiseen ja jälkikäsittelyyn. Ja niitä orjallisesti noudattamalla pääsee helposti samaan tulokseen. Ja sitä kutsutaan toistamiseksi ja ehkä tietämiseksi.

Mutta osaaminen eroaa siinä, että pystyt soveltamaan asioita. Hakemaan eri konteksteista parhaat ratkaisut ongelman selvittämiseksi eli pystyt itsenäiseen ongelmanratkaisuun. Tiedät, että huonosti näkyvät karvat saa näkyviin hiusvalolla. Samalla tekniikalla kuin se tehdään ihmisillä. Tälläisellä suurennussuhteella ns. safe step- ötökän liikkumisessa on jossain 0.05 – 0.1 millin välissä. Ja yksinkertaisen jälkikäsittelyn Jpg- kuvista kasatuille kuville voi terävöinnin osalta tehdä High Pass- suotimella ja loppujen roskien poiston kloonaamalla viereistä pikseleistä.

Ja tässä on osaamisen ja tietämisen ero. Tietäjä tietää miten asia tehdään ja pystyy parhaimmillaan toistamaan prosessin seuraamalla ohjeita. Osaaja osaa sen sijaan valita parhaat työmenetelmät omasta työkalupakistaan ja soveltaa niitä kontekstista toiseen. Hän näkee analogioita erilaisten ongelmien välillä.

Kun sanot tietäväsi kuinka asia tehdään, niin olet vielä kaukana osaajasta. Osaaminen tulee vasta silloin kun pystyt valitsemaan tehokkaasti sen hetkiseen tarpeeseen vaadittavan työprosessin.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Kuvat ovat jälleen omaa tuotantoani.

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *