Ajanhallinnasta tehtävien hallintaan

Aika usein ADHD- ihmisille opetetaan, että sujuvaan arkeen tarvitaan ajanhallinnan sijaan tehtävien hallintaa. Päivittäin pitää saada asiota tehdyksi eikä suinkaan varata vain aikaa sille jostain kalenterin kohdasta.

Yksinkertainen ohje: Tee tehtäviä loppuun asti. Ja tähän opetetaan erilaisia menetelmiä joista yksi on tehtävälista. Siis yksinkertainen lista, jossa on tehtäviä tärkeysjärjestyksessä. Niinkuin kohta, jossa lukee, että maksa laskut: sähkölasku, puhelinlasku, terveyskeskuslasku.

Ja tämän jäkeen usein opetetaan tehtävälistan tekemistä ja kerrotaan, että pitää oppia erottamaan projekti tehtävistä. Ja usein kerrotaan myös esimerkiksi Eisenhowerin neliöistä, jossa tehtävälista jaoitellaan sekä ajan että tärkeyden mukaan. Eli tehtävät saadaan jaoiteltua tärkeisiin, kiireisiin ja niihin jotka saa odottaa.

Tämä on yksi olennainen osa ADHD- ihmisen pärjäämistä eli opetetaan tekemään asioita eikä suinkaan täyttämään kalenteria. Tehdään asioita loppuun asti ja saadaan tehtäviä suoritetuksi. Opitaan laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen eli ajattelemaan asioita tärkeyden ja kiireellisyyden kautta. Ja samalla opitaan nauttimaan siitä, että asiat on tehty loppuun asti.

Mietin usein, että miksi ihmiset elävät kalenterilla eikä suinkaan tehtävälistoilla. Ensimmäisessä varataan aikaa puuhastelulle, jälkimmäisessä tehdään tuloksellista toimintaa.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Eisenhowerin matriisi mahdollistaa sekä ajallisten että tärkeiden tehtävien listaamisen. Eli se  yhdistää kalenterin ja tehtävälistan luovasti käytettynä.

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *