Pikkupoikamaista uteliaisuutta

Aika usein aikuisilta kuulee lauseen, ettei minulla ole aikaa tuollaiseen turhaan touhuun. Elämä otetaan turhan vakavasti. Unohdetaan, että uteliaisuus on oppimisen äiti.

Harrastan itse valokuvaamista ja tärkeä osa sitä on pikkupoikamainen uteliaisuus eli vakavan suorittamisen lisäksi pitää uskaltaa kokeilla ja tutkia. Kokeilemisen ja tutkimisen kautta oppii asiat paljon syvemmällä tasolla kuin vain lukemalla.

Samalla kehittyy myös jokaisen ammattilaisen tärkein taito eli lisätään yleissivistystä. Hyvällä ammattilaisella on aina syvät tiedot omasta erikoisalastaan mutta sen lisäksi laajat yleistiedot. Eli tietoa, joista voi ammentaa ideoita innovoinnin tueksi.

Täytyy olla myös perusosaaminen, ennen kuin tiedon hyödyntäminen on tuottavaa ja tehokasta. Aito luovuus lähtee siitä, että ihmiselle opetetaan ensin vaikka prosessiteknologiaa. Sitten pohditaan mitä tässä voisi tehdä paremmin ja mietitään yhdessä. Se on luovempaa kuin iloisen tietämättömät brainstormit”, Rehn sanoo.

Ylläoleva leikkaus on aivan muusta yhteydestä, mutta se kertoo olennaisen. Eli ihmisellä pitää olla perusosaamista ennekuin tiedon hyödyntäminen on tehokasta. Ja nykyisessä nopeasti muuttuvassa maailmassa minun mielestäni olisi hyvä olla laajalta alueelta ymmärtämystä ja tietämystä.

Olen kuvannut jonkin verran kärpäsiä ja oppinut, että niillä on kolme pistesilmää sekä ilmavirralle herkkiä karvoja. Ja jos loisin robottia, niin voisin hyödyntää niitä asioita robotin opettamiseen. Tästä yleistiedon lisäämisessä ja innovoinnissa on kyse eli valmiin ratkaisun siirtämisessä uuteen ympäristöön.

Kuhan pohdin, Kari…

P.S. Kuvat ovat sitten omia makrokuvia

 

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *