Moraali – Yksi leanin perustekijöistä

Wikipedia määrittelee moraalin olevan käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä siitä, mikä on hyvää ja pahaa, oikein tai väärin. Moraali-sanaa käytetään sekä kuvailevasti viittaamaan vallitseviin käsityksiin oikeasta ja väärästä että ohjeita antavasti siitä, minkä tulisi olla moraalisesti hyvää ja oikeaa toimintaa.

Tutkimalla lähes mitä tahansa tekstiä, joka käsitelee Toyotan tuotantojärjejestelemää, niin sieltä löytyy tuotantojärjestelmän perusteita kuvaava talo. Ja kuvan katto-osuudesta löytyy teksti High morale – Korkaa moraali.

Mielenkiintoinen asia eli moraalia pidetään yhtenä tärkeänä asiana tuotantokyvyn ylläpitäjänä. Ja kun se on asetettu kattoon, niin kuvaako se sitä että moraalin puutuessa vesisade voi tuhota koko rakennuksen. Moraalin merkitys on suuri, jotta tuotanto saadaan pidettyä huippulaatuisena.

Toyotan moraalikäsitykseen voi tutustua vaikka tapahtumakejussa, jossa tsunami aiheitti vakavia tuhoja Japanissa vuonna 2011. Tsunami ja maanjäristys ei aiheuttanut Toyotan tehtailla kovin suuria vahinkoja ja ne saatiin korjattua viikoissa. Mutta suurin ongelma syntyi siitä, että osa alihankkijoista oli maanjäristyksen ja tsunamin runtelemilla alueilla ja noin 500 osaa synnytti tulpan autojen valmistamiseen. Eli niitä ei saatu maaliskuun 11 päivän jälkeen.

Ja tässä kohtaa tulee tuotantojärjestelmän moraali näkyviin. Suomalaisessa yrityksessä olisi aloitettu YT- neuvottelut lomautusten ja supistusten takia, koska epäiltiin tuotannon keskeytyvän kuukausiksi. Eli olisi aloitettu eurooppalaisen leanin mukaisten hukkien poisto. Ja se olisi näkynyt lomauttamisina ja irtisanomisina.

Japanilainen malli eroaa siinä, että työnantajalla on myös moraali ja ongelmien ratkaisussa ei keskitytä ensimmäiseen ongelmaan vaan juurisyihin. Juurisyyhän oli maanjäristys ja sen aiheuttamat tuhot. Eli niitä piti aloittaa korjaamaan eli alkaa työntämään omaa asiantuntija-apua alihankkijoille, jotta he saavat tuotannon uudelleen käyttöön. Ja se poiki nopeassa tahdissa rakaisuja, joiden takia tuotannon katkos jäi lyhyeksi.

Samalla tavalla yritys toimi moraalisesti työntekijöidensä suuntaan. Työntekijät tulivat päivittäin työpaikalle ja keskittyivät opiskeluun, kunnossapitoon ja muihin tuotannon kannalta tärkeisiin asioihin. Yhdysvalloissa työntekijät osallistuivat mm. tornadojen runtelemien yhdyskuntien auttamiseen.

Mutta mitä se sitten mahdollisti. Työntekijöiden työskenetely ja alihankkijoiden auttaminen poiki ratkaisun, jossa tuotanto palasi syyskuun alussa normaaliin vauhtiin. Ennakkoarvioiden mukaan siihen oletettiin kuluvan vähintäin vuoden.

Jos haluaa ymmärtää mihin perustuu hyvä työkulttuuri, niin pitää myös tutustua käsitteeseen moraali. Se on yksi TPM perusasioista eli molemminpuolinen kunnioitus. Ilman sitä ei pysty hankkimaan lojaaleja ja työnantajan etua vaalivia työntekijöitä.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *