Kelan toiminta tökkii – etusuuskäsittelijät kirjelmöivät johdolle

Luin aamulla aika surullisen uutisen, Kelan perustoimeentulotukea käsittelevät virkailijat ovat tehneet yksitoistakohtaisen kirjelmän johdolle. Ja todenneet uutisen mukaan, että mm. työohjeistus on sekavaa.

Iltalehdessä oli siteeerattu Uutissuomalaisessa olevaa uutista niin, että Kelan johto pitää työntekijöiden tilannetta vakavana. Eli he pitävät vakavana henkilöstön jaksamista. Niin pidän minäkin asiaa vakavana.

”Aaltonen sanoo Uutissuomalaiselle, että nykyinen tukijärjestelmä on lisäksi niin monimutkainen, että ihmisillä on vaikeuksia hahmottaa, miten muutokset vaikuttavat tukien määrään. Hän peräänkuuluttaakin lainsäädännön yhtenäistämistä.”, MTV:n uutiset 7.6.2018.

Aiemmassa uutisessa Kelan pääjohtaja mainitsee, että mm. aktiivimalli toi alkuvuodesta mukanaan noin 11000 uutta asiakasta toimeentulotuen piiriin. Ja tämän aamuisessa uutisessa Kelan toimihenkilöyhdistys on huolissaan riittämättömästä ja epäselvästä ohjeistuksesta ja linjauksista toimeentukipäätösten tekemisessä.

Jos näkisi tilastoja korjattujen päätösten määrästä ennenkuin niistä tehdään valitusta, niin voisi päätellä aika suoraan kuinka paljon virheellisiä päätöksiä tehdään. Ja käytännössä jokainen korjattu päätös tarkoittaa sitä, että viimesijainen tukipäätös on myöhässä.

Yksinkertainen empiirinen testi on soittaa Kelan toimeentulotukea käsittelevään palvelunumeroon ja pohtia jonotusaikojen perusteella, että kuinka paljon päätöksistä kysellään ja valitetaan. Se on muuten tällä hetkellä niitä harvoja tapoja saada virkailija kiinni, koska esimerkiksi Tampereen Kelassa vuoronumeropohjainen jonotus virkailijalle on poistettu.

Mutta takaisin asiaan. Elli Aaltosen ja Kelan toimihenkilöyhdistyksen sormi osoittaa samaan suuntaan kuin myöskin oikeusasiamiehen päätökset. Kelassa on keskitytty tukimuotojen viilaamiseen ja sitä kautta löysien poisottoon. Eli rumasti sanottuna ajattelumalli on se, että emme maksa mitään turhaa koska se tulee valtiolle liian kalliiksi. Eli pyritään leikkaamaan mm. lääkekuluista sekä minimoimaan erilaiset muut päätöksiin vaikuttavat tekijät.

Ja tässä alkaa näkymään huono johtaminen. Se aiheuttaa työmäärän lisääntymistä, vääriä päätöksiä sekä sitä kautta epäonnistumisen tunnetta henkilöstölle. Osa tietää jo valmiiksi, että tekee ohjeistuksen mukaisia päätöksiä, joita tullaan hetken päästä kritisoimaan ja korjaamaan. Ja erityisesti asiakaspalvelurajapinnassa olevat virkailijat ovat pahassa raossa eli heille kaadetaan päätösten aiheuttamat vaikeudet suoraan niskaan.

Niinkuin Kelan tutkijablogissakin sanotaan, niin tärkeintä on tehdä oikeellisia päätöksiä vaikka ne hiukan viivästyisivätkin. Mutta nykymuotoisessa toimeentulotuen käsittelyssä on tärkeintä tehdä päätös määräajassa vaikka se olisi väärä. Päätöstä voi aina korjata.

Olisi hyvä nähdä tilasto toimeentulotukien päätöksistä eli kuinka usein päätöstä korjataan ilman valitusta, kuinka paljon valituksia tulee määrällisesti ja kuinka suuri prosentti niisst muuttaa päätöstä. Mutta vielä mielenkiintoisempaa olisi nähdä tilasto, jossa käydään läpi keskimäärinen päätökseen kuluva aika sekä siihen liittyvien asiakaskyselyiden ja korjausten vaatima aika.

Uskoisin, että henkilökunnan jaksamiseen tulevat ongelmat syntyvät väärien päätösten kautta. Ja väärät päätökset kertovat huonosta ohjeistuksesta ja siitä että ohjeistusta laadittaessa ei välttämättä noudeta lain henkeä vaikka sanamuotoa yritettäisiinkin seurata. Eli vaikeaselkoisen lainsäädännön ja säästämiseen ohjaavan yleisen kulttuurin takia mieluummin ohjeistetaan niin, että jätetään maksamatta lakisääteinen etuus kuin maksetaan se asianmukaisesti.

Tylyä tekstiä, mutta omalla tavallaan totta. Ja keräämällä empiirisiä kokemuspalasia sieltä sun täältä voi epäillä, että osa virkamiehistä on kohdistanut katseen väärään suuntaan. He pyrkivät leikkaamaan etuisuussummasta unohtaen sen järjettömän juustohöyläämisen vaikutukset työvoimakuluihin ja työhyvinvointiin. Todennäköisesti Kelalle tulee kalliimmaksi henkilöstökulujen nousu kuin kymppien tai satasten leikkaaminen toimeentulotukiasiakkaalta.

Tällä hetkelle katse pitäisi kohdistaa etuisuusjärjestelmän yksinkertaistamisen suuntaan eikä suinkaan kuinka juustohöylätään etuisuuksista pois. Tällä hetkellä katse kohdistetaan säästämiseen kehittämisen sijaan.

Kuhan pohdin aamutuimaan, Kari…

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *