Työttömät: Paarialuokka – ihmisiä joilla tuetaan vääristynyttä kilpailua

Hyvin toimeentulevat ja työläiset ovat enevässä kuorossa alkaneet vaatia päivärahoja vastikkeellisiksi. Ja sen taustalla on yksinkertaisesti ajatus, että toiset saavat loisia tekemättä mitään. Itse olen samaa mieltä, päivärahoilla olijoilla pitää olla aktivisuusvelvollisuus.

Toinen jatkuva muistuttamisen asia on se, että samasta työstä pitää maksaa sama palkka. Eli palkoissa pitää olla tasa-arvoinen miesten ja naisten välillä. Siitäkin olen samaa mieltä, palkka pitää maksaa tehdyn työsuorituksen eikä sukupuolen mukaan.

Mutta sitten alankin olemaan erimieltä. Aktiivisuusehdon avulla tapahtuva työnteko pitää myös olla tasa-arvoista työ- tai virkasuhteessa olevien kannalta. Eli harjoittelijoiden, työkokeiluissa olijoiden ja palkkatuen alaisten työntekijöiden kulut pitää olla samansuuruiset yritykselle kuin samaa työtä tekevän työntekijän kulut. Eli työntekijöille kuuluu maksaa asiallista korvausta vaikka he olisivat harjoittelijan tittelillä.

Palkkatuki vuosina 2011-2016 on vaatimattomat 586 miljoonaa euroa. Sitä kutsutaan myös yritystueksi.

Mietin usein, että mistä kumpuaa palkkatyöläisen kuvitelma siitä, että työttömät loisivat ja ovat yhteiskunnan elätettäviä. Kumpuako se tietämättömyydestä vai ajattelemattomuudesta. En uskalla uskoa, että johtuu tyhmyydestä.

Ja koska he ajattelevat sosiaalitukien ja päivärahojen kuluvan heidän verovaroistaan, niin samalla he unohtavat täydellisesti sen että tukevat vinoutuvaa kilpailua. Ainakin itse maksan veroja mieluummin hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi ja vaikeassa asemassa olevien tukemiseksi kuin yritystukiin.

Jokainen ilmainen harjoittelija, työkokeilija ja palkkatukityöläinen on henkilö, jolla vinoutetaan yritysten kilpailua. He ovat samalla ihmisiä, joilta edellytetään onnistumista yhteiskunnan puolelta karenssisäädösten perusteella. Pahimmillaan vielä heiltä viedään heidän omaisuuttaan pois ymmärtämällä väärin tekijänoikeuslakia.

Itse pidän ilmaisia harjoittelijoita, työkokeilijoita ja palkkatukityöläisiä nykyajan paarialuokkana. Ryhmänä, jolla ei ole mahdollisuutta saada työstään asianmukaista korvausta vaan heille annetaan almuja. Ja samalla heidän selkänahastaan revitään aiheetonta kilpailuetua. Kun ei muuten pysytä kilpailussa mukana, niin se revitään yhteiskunnan varoista vaikkapa palkkatukena.

Mietin vain, että miksi olet valmis tukemaan sitä, että naapurifirma saa kilpailuetua. Siltikään et ole valmis maksamaan siitä, että sinulle on taattu ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Olet osin saanut ne ihmisiltä, jotka tällä hetkellä ovat tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

Kuhan pohdin, Kari..

 

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *