Maailma muuttuu nopeasti vai muuttuuko

Joskus tuntuu järjettömältä todeta nuoremmille, että maailma ei ole muuttunut ja teknistynyt niin paljoa kuin he kuvittelevat. Ja suurin osa muutoksesta on hyvin hallittavissa ihan tavallisella maalaisjärjellä mikäli ei halua vastustaa muutosta. Maailma ei ole muuttunut niin paljoa kuin kuvittelisi. Ei ainakaan 58- vuotiaan silmin.

Monikin nuorempi katsoo väärin menneisyyttä. He eivät ymmärrä, että muutokset tapahtuvat hiljalleen eikä suinkaa kertarysäyksellä. Taaksepäin katsoessa gramofonista  on pitkä matka internetin yli jaettavaan musiikkiin. Ja voi tuntua, että olemme kaukana siitä savikiekosta (vanhan aikainen äänilevy) ja tekniikkaa on radikaalisti muuttunut.

Mutta emme oikeastaan ole kovinkaan kaukana. Ainoa ero on vain soittimien koko ja jakelukanava. Se alkuperäinen prosessi on edelleen siellä takana. Säveltäjät säveltävät, sanoittajat sanoittavat ja muusikot soittavat musiikin studiossa talteen. Ja sitten se jaellaan. Ennen se tehtiin äänilevyillä, sitten cd- levyilla ja nykyään tiedostoina joita voi ladata. Mutta siltikin sama perusprosessi on taustalla. Se on vain teknistynyt ja muuttanut muotoaan.

Aivan samalla tavalla on muuttunut puhelimen käyttö, telvisiotekniikka, sms- viesteistä tullut pikaviestimiä ja autot ovat saaneet lisää ominaisuuksia. Teollisessa tuotannossa on tullut uusia tapoja toteuttaa asioita.

Jos nuorena ihmisenä katsoo taaksepäin niin ei voi ymmärtäää kuinka nykyään keski-ikäiset ja vanhemmat pärjäävät saman tekniikan kanssa kuin he. Tai oikeastaan paremmin. Nuoremmat kuvittelevat kaiken tulleen kertarysäyksellä eikä suinkaan vuosikymmenien kuluessa.

Vanhemmat ihmiset on kasvatettu hiljalleen toimintatapojen muutokseen ja uuteen tekniikkaan. Ja ne ketkä ovat halunneet ovat myös oppineet sen käytön. Oppineet käyttämään uutta tekniikkaa tukemaan osaamistaan.

Ja kun vanhemmat ovat kasvaneet ja kehittyneet tekniikan mukana, niin heillä on myös täysin erilainen työkalupakki käytössään kuin nuorilla. Nuorilla työkalupakki koostuu digiajan työkaluista ja työtavoista. Mutta vanhemmilla työkalupakissa on työkaluja eri vuosikymmeniltä. Ajalta ennen digitalisointia ja sen jälkeen.

Tärkeintä ei ole ihmisen ikä vaan se kuinka muutosvastarintainen hän on. Jos hän vastustaa muutosta, niin myöskään toimintatavat eivät muokkaannu ajanhengen mukaiseksi. Mutta jos hän haluaa muutosta, niin hän pystyy käyttämään vuosikymmenien aikana hankitttuja taitoja hyvinkin luovasti. Hän osaa asioita, joista nuoremmat eivät edes ole kuulleet.

Kuhan pohdin, Kari..

P.S. Kuluvana vuonna tuli täyteen 40 vuotta ohjelmakoodin kirjoittamista. Se on enemmän kuin monen asiantuntijan elinikä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *